Programma Licht Verstandelijke Beperking

Ervaren herkennen en optimaal weten omgaan met licht verstandelijke beperkingen

Een Licht Verstandelijke Beperking (LVB) is aan de buitenkant vaak niet zichtbaar. Daarnaast zijn veel mensen met LVB verbaal goed onderlegd en meester in het verbergen en overcompenseren van hun beperking. Met als gevolg dat mensen met LVB vaak niet als dusdanig worden herkend. Het niet herkennen van LVB leidt dan vervolgens weer tot allerlei andere problemen zoals:

  • Niet komen opdagen voor een afspraak.
  • Snel boos worden of zelfoverschatting.
  • Vastlopen in een dagelijkse handeling.
  • Schulden en/of verslavingen.

Mensen met LVB vragen een andere manier van bejegening en communicatie. Dit vraagt om specifieke kennis en kunde van jou als professional.

Het programma Herkennen van-  en omgaan met licht verstandelijke beperkingen richt zich op het vergroten van basiskennis op het gebied van omgaan met mensen met een LVB. Door middel van diverse interactieve werkvormen staat het verdiepen van kennis, bewustwording en het oefenen van vaardigheden centraal. Tijdens een belevingscircuit ervaar je als deelnemer hoe het is om je staande te moeten houden in onze maatschappij wanneer je een licht verstandelijke beperking hebt. Deze ervaring in combinatie met het theoretisch kader leiden tot begrip, inzicht en praktische handvatten in het omgaan- en communiceren met mensen met een LVB. Leervragen die tijdens het programma aan bod komen zijn:

  • Wat is een (licht) verstandelijke beperking?
  • Hoe herken ik een (licht) verstandelijke beperking?
  • Wat zijn mogelijke gevolgen van het niet herkennen of het overschatten van mensen met een (licht) verstandelijke beperking?
  • Hoe kan ik zo goed mogelijk omgaan en communiceren met iemand met LVB

In aansluiting op het programma ontvang je werkleeropdrachten die je helpen het geleerde in de praktijk te brengen.

Programma:
Het programma is opgebouwd uit drie onderdelen; online voorbereiding, een live-bijeenkomst en een online terugkombijeenkomst.

Groep 1:
Live-bijeenkomst: Dinsdag 22 februari 2022 van 09:30 uur tot 12:30 uur
Online terugkombijeenkomst: Dinsdag 24 mei 2022 van 14:00 uur tot 16:00 uur

Voor wie?
Dit programma is voor iedereen die vanuit zijn beroep of vrijwilligerswerk te maken heeft met kinderen en/of volwassenen met een licht verstandelijke beperking.

Aanmelden: Inschrijfformulier 22 februari & 24 mei 2022

Investering
De investering bedraagt €198,- per deelnemer.

Accreditatie
Het complete opleidingsprogramma is geaccrediteerd bij SKJ en bij Registerplein en levert 6 opleidingspunten op.

Locatie: MEE West-Brabant, ​Gebouw Tetrade II,
​Stadionstraat 28 ​4815 NG  Breda

Schrijf je nu in! Je krijgt na aanmelding een ontvangstbevestiging.

 

In-company
Het is ook mogelijk om deze training in-company te volgen. Wil je weten hoe dit programma voor jouw organisatie op maat gemaakt kan worden? Neem dan contact met ons op via opleidingen@meewestbrabant.nl of bel 088 0282750.