Herkennen van en omgaan met mensen met een licht verstandelijke beperking

Training:
De training is opgebouwd uit drie onderdelen; een online voorbereiding, een live-bijeenkomst (één dagdeel) en een online terugkombijeenkomst (één dagdeel).

Investering:
De investering bedraagt €225,- per deelnemer.

Accreditatie:
De complete training is geaccrediteerd bij Registerplein (8 punten) en SKJ (4 punten).

Herkennen van en omgaan met mensen met een licht verstandelijke beperking
Data en Inschrijven

Een Licht Verstandelijke Beperking (LVB) is aan de buitenkant vaak niet zichtbaar. Daarnaast zijn veel mensen met een LVB goed in het verbergen en overcompenseren van hun beperking. Met als gevolg dat een LVB bij mensen niet altijd wordt herkend. Dit kan voor allerlei problemen zorgen zoals:

 • Niet komen opdagen voor een afspraak.
 • Snel boos worden of zelfoverschatting.
 • Vastlopen in een dagelijkse handeling.
 • Schulden en/of verslavingen.
 • Mensen met LVB vragen een andere manier van ondersteuning en communicatie. Er wordt hiervoor specifieke kennis en kunde van jou als professional verwacht.

Training
De training Herkennen en omgaan met mensen met een Licht Verstandelijke Beperking richt zich op het vergroten van basiskennis op het gebied van omgaan met mensen met een LVB. Door middel van diverse interactieve werkvormen staat het verdiepen van kennis, bewustwording en het oefenen van vaardigheden centraal. Tijdens belevingsoefeningen ervaar je als deelnemer hoe het is om je staande te moeten houden in onze maatschappij, wanneer je een licht verstandelijke beperking hebt. Deze ervaring in combinatie met het theoretisch kader leiden tot begrip, inzicht en praktische handvatten in het omgaan en communiceren met mensen met een LVB. Tijdens deze training is er een ervaringsdeskundige aanwezig om al je vragen te beantwoorden en je tips mee te geven.

Resultaten
Na het volgen van deze training:

 • Weet je wat een licht verstandelijke beperking is (IQ- diagnose- DSM). 
 • Weet je wat uitingsvormen van een licht verstandelijke beperking zijn en kun je deze herkennen.  
 • Heb je ervaren waar mensen met een licht verstandelijke beperking in het dagelijks leven tegenaan kunnen lopen.  
 • Heb je ervaren wat onduidelijke communicatie met je doet. 
 • Weet je wat de mogelijke gevolgen zijn van het niet herkennen of het overschatten van mensen met een licht verstandelijke beperking.  
 • Heb je vaardigheden ontwikkeld in jouw bejegening en communicatie die aansluiten bij mensen met een licht verstandelijke beperking.  

Voor wie?
Dit programma is voor iedereen die vanuit zijn beroep of vrijwilligerswerk óf als naaste te maken heeft met kinderen en/of volwassenen met een licht verstandelijke beperking. Je minimale opleidingsniveau is mbo 4.

Locatie: MEE West-Brabant, ​Gebouw Tetrade II, Stadionstraat 28, ​4815 NG, Breda

In-company maatwerktrajecten
Het is ook mogelijk om deze training in-company te volgen. Wil je weten hoe deze training voor jouw organisatie op maat gemaakt kan worden? Neem dan contact met ons op via opleidingen@meewestbrabant.nl of bel 088 0282750.

Naast ons aanbod van interactieve trainingen is MEE Academie ook sparringpartner. We denken graag mee over de organisatie en mogelijkheden rondom leren en ontwikkelen in organisaties. Mee Academie kan bijvoorbeeld ook voorzien in casuïstiekbesprekingen en reflectiemodules. We gaan hierbij uit van maatwerk en investeren in een waardevolle samenwerking.

Totaalprogramma LVB
Je kunt je ook inschrijven voor het totaalprogramma LVB. Naast de training ‘Herkennen van en omgaan met mensen met een Licht Verstandelijke Beperking’, volg je ook de Verdiepingstraining ‘Licht Verstandelijke Beperking & GGZ Problematiek’. Aansluitend aan elkaar doorloop je zo het hele programma-aanbod LVB. Je ontvangt ook een korting op het inschrijfgeld.

De ervaring van een deelnemer: “De training herkennen van en omgaan met mensen met een licht verstandelijke beperking heeft ervoor gezorgd dat ik eerder zaken/gedrag zal signaleren bij inwoners die wijzen op een LVB en die ik voorheen simpelweg af zou doen als onaangepast of ondoordacht. Dit gaat me in de praktijk helpen om beter te kunnen verbinden met de ander omdat je meer begrip hebt voor waar hij of zij vandaan komt. De inbreng van de ervaringsdeskundige was ook zeker van toegevoegde waarde.”