Criminaliteit en een Licht Verstandelijke Beperking

Training:
De training is opgebouwd uit drie onderdelen; een online voorbereiding, een live-bijeenkomst (één dagdeel) en een terugkombijeenkomst (één dagdeel).

Investering:
De investering bedraagt €225,- per deelnemer.

Accreditatie: in aanvraag

Criminaliteit en een Licht Verstandelijke Beperking
Data en Inschrijven

Meer dan 45% van de mensen in detentie heeft een licht verstandelijke beperking (LVB). Mensen met een LVB hebben dus een grotere kans om met criminaliteit in aanraking te komen dan mensen zonder LVB. Hoe komt dit precies en wat zijn de risicofactoren? De oorzaken die dit verklaren worden behandeld tijdens de training ‘’Criminaliteit en een Licht Verstandelijke Beperking’. Ook hoe jij als professional op tijd kan ingrijpen en vooral welke tools je kunt inzetten om de kans op criminaliteit te verkleinen, komen aan bod.

Training
Tijdens de training maken we een vertaalslag vanuit het geleerde in de e-learning (die je ter voorbereiding maakt) naar jouw eigen praktijk. Dit doormiddel van het doornemen van casussen en het uitvoeren van verschillende oefeningen. Daarnaast ga je aan de slag met diverse tools, zodat je meer kunt aansluiten bij het eigenaarschap en de motivatie van de cliënt. Tijdens deze training is er een ervaringsdeskundige aanwezig om al je vragen te beantwoorden en je tips mee te geven.

Voor wie
Deze training is bedoeld voor professionals die in hun werk in aanraking komen met mensen met een licht verstandelijke beperking in combinatie met criminaliteit. Werkvelden waar bijvoorbeeld aan gedacht kan worden zijn de gemeente, justitie, de politie, het onderwijs en sociaal werk.

Resultaat
Na het volgen van deze training:

  • Heb je theoretische kennis over criminaliteit bij mensen met een LVB.
  • Weet je welke signalen kunnen wijzen op criminaliteit en kun je dit kunt herkennen
  • Weet je wat de beste aanpak is voor criminele mensen met LVB.
  • Weet je hoe je het beste in gesprek kunt gaan met LVB over criminaliteit.
  • Heb je ervaring opgedaan in het gebruiken van diverse tools zoals de risicospiegel, JAW en de toekomstige zelf.

Locatie: MEE West-Brabant, ​Gebouw Tetrade II, Stadionstraat 28, 4815 NG  Breda

In-company maatwerktrajecten
Het is ook mogelijk om deze training in-company te volgen. Wil je weten hoe deze training voor jouw organisatie op maat gemaakt kan worden? Neem dan contact met ons op via opleidingen@meewestbrabant.nl of bel 088 0282750.

Naast ons aanbod van interactieve trainingen is MEE Academie ook sparringpartner. We denken graag mee over de organisatie en mogelijkheden rondom leren en ontwikkelen in organisaties. Mee Academie kan bijvoorbeeld ook voorzien in casuïstiekbesprekingen en reflectiemodules. We gaan hierbij uit van maatwerk en investeren in een waardevolle samenwerking.