Licht Verstandelijke Beperking en GGZ Problematiek

Training:
De training is opgebouwd uit drie onderdelen; een online voorbereiding, een live-bijeenkomst (één dagdeel) en een terugkombijeenkomst (één dagdeel).

Investering:
De investering bedraagt €225,- per deelnemer.

Accreditatie:
De complete training is geaccrediteerd bij Registerplein (7 punten) en SKJ (6,5 punten).

Licht Verstandelijke Beperking en GGZ Problematiek
Data en Inschrijven

Mensen met een licht verstandelijke beperking (LVB) lijden drie tot vijf keer vaker aan een psychische aandoening dan mensen zonder LVB. Ben jij je als professional bewust dat de kans groot is dat je met deze dubbele diagnostiek te maken krijgt?

Training
Tijdens deze verdiepingstraining bouw je verder op de kennis en vaardigheden die tijdens de training ‘Herkennen en omgaan met mensen met een Licht Verstandelijke Beperking’ aan bod zijn gekomen. Je leert hoe GGZ-problematiek zich bij mensen met LVB laat zien. Tijdens de training worden de achtergrond, signalen en symptomen vanuit recent onderzoek en de DSM 5 behandeld. Psychopathologie ziet er soms bij mensen met een licht verstandelijke beperking anders uit. Tijdens de training wordt hierbij stil gestaan. Je krijgt tips en handvatten op het gebied van ondersteuning en communicatie bij mensen met deze dubbele diagnostiek.

Voor wie?
Deze training is voor iedereen die vanuit zijn beroep of vrijwilligerswerk óf als naaste te maken heeft met kinderen en/of volwassenen met een LVB. Je minimale opleidingsniveau is mbo 4.

Noodzakelijke voorkennis
Voor deze training is goede basiskennis (theorie en praktijk) op het gebied van het herkennen van en omgaan met mensen met een licht verstandelijke beperking vereist. Is deze basiskennis onvoldoende aanwezig, dan is het noodzakelijk eerst de training ‘Herkennen en omgaan met mensen met een Licht Verstandelijke Beperking’ te volgen.

Resultaat
Na het volgen van deze training:

  • Weet jij wat de zes psychodiagnostieken inhouden en hoe deze tot uiting komen.  
  • Weet jij wat de zes psychodiagnostieken in combinatie met een licht verstandelijke beperking inhouden en hoe deze tot uiting komen.  
  • Weet jij wat het kan betekenen om een dubbele diagnose te hebben.  
  • Ben jij beter in staat te signaleren of er sprake is van een dubbele diagnose.  
  • Heb je geoefend met een aantal methodieken die jij kan gebruiken in je eigen praktijk.  
  • Kan je juist aansluiten bij iemand met een dubbele diagnose door het toepassen van de omgangstips en methodieken.  

Locatie
MEE West-Brabant, ​Gebouw Tetrade II, Stadionstraat 28, ​4815 NG, Breda

In-company maatwerktrajecten
Het is ook mogelijk om deze training in-company te volgen. Wil je weten hoe deze training voor jouw organisatie op maat gemaakt kan worden? Neem dan contact met ons op via opleidingen@meewestbrabant.nl of bel 088 0282750.

Naast ons aanbod van interactieve trainingen is MEE Academie ook sparringpartner. We denken graag mee over de organisatie en mogelijkheden rondom leren en ontwikkelen in organisaties. Mee Academie kan bijvoorbeeld ook voorzien in casuïstiekbesprekingen en reflectiemodules. We gaan hierbij uit van maatwerk en investeren in een waardevolle samenwerking.

Totaalprogramma LVB
Je kunt je ook inschrijven voor het totaalprogramma LVB. jJe volgt de training ‘Herkennen van en omgaan met mensen met een Licht Verstandelijke Beperking’ en de Verdiepingstraining ‘Licht Verstandelijke Beperking & GGZ Problematiek’, aansluitend aan elkaar. Hiermee doorloop je het hele programma-aanbod LVB. Je ontvangt ook een korting op het inschrijfgeld.

Ervaring van een deelnemer: “Leuke en interactieve training! De informatie over de problematieken in combinatie met een licht verstandelijke beperking heeft meer inzicht gecreëerd en geeft handvatten voor in de praktijk. Praktijkvoorbeelden waren duidelijk en goede aandacht voor vragen uit de groep.”