“Ik ben heel goed geholpen door MEE”

Abdirahman Abdi is geboren in Somalië en woont inmiddels dertig jaar in Breda. De afgelopen jaren heeft Abdirahman hulp gehad van MEE West-Brabant. Cliëntondersteuner Harriët heeft hem geholpen bij uiteenlopende zaken, zoals het aanvragen van bijzondere bijstand en het inschakelen van een mediator. In dit interview vertelt Abdirahman er graag meer over.

Begin jaren ’90 is Abdirahman Abdi gevlucht uit Somalië. In dit Afrikaanse land is al jarenlang een burgeroorlog gaande. De oorlog heeft veel impact op hem. Zo heeft Abdirahman last van PTSS, ook wel een posttraumatische stressstoornis genoemd. PTSS is een psychische aandoening die kan ontstaan na het meemaken van heftige gebeurtenissen. Daarnaast was Abdirahman jarenlang verslaafd aan alcohol.

Behandeling PTSS en verslaving

Abdirahman vertelt: “In het dagelijks leven had ik veel last van de PTSS. Ik dronk veel en daarbij ging het niet goed tussen mij en de moeder van mijn kinderen. We gingen uit elkaar en moesten samen de zorg voor de kinderen regelen. Dat ging niet makkelijk en we hadden daar vaak ruzie over. Ik was mij bewust van mijn problemen en ik maakte een afspraak bij de huisarts. Ik vertelde mijn verhaal en de huisarts verwees mij naar GGz Breburg. Dit is een instelling dat hulp biedt aan mensen met psychische problemen. Ik werd een paar keer opgenomen en de laatste keer kreeg ik een behandeling voor zowel de PTSS als de alcoholverslaving.”

Leven op de rit krijgen

“De behandeling sloeg aan en sindsdien zit ik veel beter in mijn vel. Toen de behandeling afgerond was, dacht een medewerkster van GGz Breburg dat ik nog extra hulp kon gebruiken bij het op de rit krijgen van mijn leven. De problemen met de moeder van mijn kinderen liepen nog steeds. We vonden het lastig om met elkaar te praten en een goede omgangsregeling te regelen. Wie zorgt wanneer voor de kinderen? Hoe leggen we die afspraken vast? De medewerkster bracht mij in contact met cliëntondersteuner Harriët van MEE West-Brabant. Ik belde en maakte een afspraak. Vervolgens ging ik langs op het spreekuur in Breda”, aldus Abdirahman.

Mediation

Harriët heeft veel ervaring in de jeugdzorg. Ze wist precies wat de regels en de mogelijkheden zijn. Dit was heel fijn. Harriët heeft mij geholpen bij het contact met de mediator. Een mediator is een onafhankelijke persoon die helpt problemen te bespreken en meningsverschillen uit te praten. Mijn ex en ik hadden veel baat bij mediation. We leerden er met elkaar te praten én naar elkaar te luisteren. Zo konden we afspraken maken over de kinderen en hebben we een omgangsregeling opgesteld. Dit zorgde voor rust. Bij mij, mijn ex én de kinderen.”

Regelingen aanvragen

Abdirahman vervolgt: “Ik heb een WIA-uitkering en heb het niet breed. Zo had ik geen geld voor bedden voor mijn kinderen. Harriët heeft mij geholpen bij het aanvragen van bijzondere bijstand bij de gemeente. Zo kon ik een stapelbed voor mijn kinderen kopen. Mijn oudste kind zit bovendien op de middelbare school. Hier moest ik betalen voor schoolboeken en lesmateriaal. Dit kon ik niet en Harriët heeft met mij gekeken welke tegemoetkoming ik kon krijgen.”

"Ik heb mijn leven weer op de rit."

De juiste persoon

“MEE West-Brabant heeft mij de afgelopen jaren heel goed geholpen en ik heb veel geluk gehad met Harriët. Zij was voor mij – en de situatie waarin ik zat – de juiste persoon. Harriët heeft een groot netwerk en kon de juiste zorgverleners aan mij koppelen. Ze hielp mij met het aanvragen van regelingen, maar ze vroeg ook veel eigen inbreng van mij. Ik moest goed voorbereid naar onze afspraken komen en alle benodigde formulieren en documenten meenemen. In het begin sprak ik één of twee keer per maand met Harriët, maar de laatste tijd gaat het steeds beter. Ik heb mijn leven weer op de rit. Het contact met mijn ex gaat goed, we zijn er voor de kinderen en hebben gezorgd voor een rustige situatie. Het traject bij MEE West-Brabant is dan ook afgesloten.”