“Met hulp van vrienden en familie kan Annette zich nu redden”

Cliëntondersteuner Peter helpt Annette, een jonge vrouw van 26 jaar. Annette heeft een lichamelijke beperking. Hierdoor heeft ze moeite met het doen van haar huishouden. Peter begeleidt haar en helpt haar bij het aanvragen van een indicatie voor huishoudelijke ondersteuning. Lees hier hoe Annette haar huishouden op orde heeft gekregen.

Peter: “Annette is 26 jaar oud en heeft in haar leven al het nodige meegemaakt. Ze heeft een lichamelijke beperking en is in het verleden verslaafd geweest aan drugs. Met de hulp van verslavingszorg heeft ze haar drugsverslaving overwonnen. Toch zit ze niet goed in haar vel. Door haar lichamelijke beperking is ze veel aan huis gekluisterd. Ook heeft ze moeite met het op orde houden van haar huishouden.

Huisarts in vertrouwen nemen

Annette vindt het lastig een vreemde in huis te hebben en heeft er moeite mee dat er over haar gepraat wordt. Ze heeft last van een schaamtegevoel. Na lang wikken en wegen heeft Annette haar huisarts in vertrouwen genomen en verteld dat ze hulp nodig heeft. Samen met de huisarts heeft ze de hulp van MEE West-Brabant ingeschakeld. Ik werd als cliëntondersteuner aan Annette gekoppeld.

"Wanneer ze hulp in de huishouding krijgt, blijft haar huis op orde."

Indicatie voor huishoudelijke ondersteuning

Ik heb eerst een paar gesprekken met Annette gevoerd om haar situatie te begrijpen en haar vertrouwen te winnen. Na een paar gesprekken stond ze open voor het aanvragen van een indicatie voor huishoudelijke ondersteuning bij de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Wanneer ze hulp in de huishouding krijgt, blijft haar huis op orde. Dit zorgt bij Annette voor de nodige rust.

Vrienden en familie helpen schoonmaken

Annette staat echter op de wachtlijst voor een operatie, die deze zomer is uitgevoerd. In de herstelperiode had Annette hulp van haar vrienden en familie bij het schoonmaken van haar huis. Samen deden ze in deze periode het huishouden. Dit bleek zó goed te gaan dat Annette en haar netwerk hebben besloten de regeling zo te houden. Hierdoor hoeft er toch geen indicatie voor huishoudelijke ondersteuning aangevraagd te worden. Met de hulp van vrienden en familie kan Annette zich nu redden.”

* Vanwege de privacy zijn de namen en de foto in dit verhaal fictief.