
“Keukentafelgesprek met Wmo-consulent”
Lidy is cliëntondersteuner bij MEE West-Brabant. Onlangs ondersteunde ze een ouder echtpaar, Ger en Ietje. De man had ernstige gezondheidsproblemen en de vrouw zorgde intensief voor hem. Lidy hielp het echtpaar met verschillende vragen, zoals het aanvragen van dagbesteding en het verwijzen naar Sociaal Raadsliedenwerk.
Cliëntondersteuner Lidy vertelt: “Een echtpaar kwam meerdere keren naar het inloopspreekuur. Ze waren al meerdere keren geholpen met verschillende vragen, zoals een deeltaxi-aanvraag. Tijdens één van deze momenten merkte ik dat het niet goed ging met de man. Hij zag er erg ziek uit en ik adviseerde hen om dezelfde dag nog naar de huisarts te gaan. Bij verder doorvragen gaf de vrouw aan dat ze veel voor haar man zorgde en graag een persoonsgebonden budget (PGB) wilde aanvragen. Ik stelde voor om een huisbezoek in te plannen om hier verder over te praten, wat ze een fijn idee vonden.
Aanvragen PGB
Kort daarna werd de man voor een paar weken in het ziekenhuis opgenomen, waar zijn medicatie opnieuw goed werd ingesteld. Dit zorgde ervoor dat het aanzienlijk beter met hem ging. Toen de man weer thuis was, heb ik een huisbezoek gepland. Tijdens dit bezoek spraken we over de zorg die de vrouw voor haar man had. De vrouw wilde graag bekijken of ze een PGB vanuit de Zorgverzekeringswet kon krijgen. Omdat het steeds beter ging met de man, was er geen reden voor een PGB vanuit de Zorgverzekeringswet. Een ergotherapeut bracht een bezoek om te kijken wat er mogelijk was.
Sociaal Raadsliedenwerk
Verder ben ik met het echtpaar in gesprek gegaan over de andere vragen die ze hadden. Ik verwees hen naar Sociaal Raadsliedenwerk voor specifieke vragen en we keken naar de daginvulling van beiden. Omdat het beter ging met de man, had de vrouw minder zorgen voor hem. De man had echter geen dagbesteding; hij zat thuis op de bank, ging naar de fysiotherapie of liep buiten een rondje.
Dagbesteding
We bespraken wat meneer zou willen en wat er mogelijk zou zijn. Samen deden we een melding bij de Wmo voor dagbesteding. Tijdens het keukentafelgesprek met de Wmo-consulent werd een beschikking voor dagbesteding met vervoer toegekend. Samen met het echtpaar zochten we naar een passende dagbesteding voor niet-aangeboren hersenletsel (NAH) en deden de aanmelding. Ik ondersteunde het echtpaar hierbij. De man start binnenkort met de dagbesteding, waar hij aan zijn doelen zal werken. De vrouw zal op die momenten ontlast worden en tijd voor zichzelf hebben. Ze is op de hoogte van initiatieven in de wijk en kan haar eigen tijd indelen.
Dankbaar
Het echtpaar is mij erg dankbaar. De man vindt het fijn om andere mensen te ontmoeten, weer mee te doen en nieuwe dingen te leren. De vrouw vindt het fijn om weer tijd voor zichzelf te hebben. Ik houd nog even contact met het echtpaar om te kijken hoe het gaat op de dagbesteding. Als het eenmaal goed loopt, zal ik met hen bekijken of ik de ondersteuning kan stoppen of dat er misschien nog nieuwe vragen liggen.”
* Vanwege de privacy zijn de namen en de foto in dit verhaal fictief.