“Cliëntondersteuner Anja helpt mij bij keukentafelgesprek”

Peter is 58 jaar oud en is weduwnaar. Hij is sinds kort werkeloos. Peter heeft hulp nodig bij zijn administratie en post. Bovendien wil hij hulp bij het zoeken naar een nieuwe baan. Hij moet hiervoor een Wmo-aanvraag doen. Een cliëntondersteuner van MEE West-Brabant helpt hem hierbij. Dit wordt ook wel onafhankelijke cliëntondersteuning genoemd.

Peter zit zonder werk thuis. Hij heeft het er moeilijk mee en raakt in de put. Peters buurvrouw maakt zich zorgen om hem en gaat regelmatig bij hem langs. De buurvrouw schakelt in overleg met Peter de ondersteuning van MEE West-Brabant in. Anja, cliëntondersteuner bij MEE West-Brabant, gaat bij Peter langs. Anja: “Tijdens onze eerste ontmoeting blijkt dat Peter geen inzicht heeft in zijn financiële situatie. Samen brengen de situatie in kaart en we bedenken een aantal doelen om Peter zijn leven weer op de rit te krijgen. Peter wil graag hulp bij zijn administratie en post. Ook wil hij hulp bij het zoeken naar een nieuwe baan.”

"Peter wil graag hulp bij zijn administratie en post."

Het keukentafelgesprek

Met een Wmo-consulent wordt er een keukentafelgesprek gepland. Anja gaat met Peter mee. Anja: ”Tijdens het gesprek met de Wmo-consulent heb ik de inleiding gedaan, omdat Peter het spannend vond. Ik weet Peter op zijn gemak te stellen. Daarna is het ijs gebroken en neemt Peter het woord. Tijdens het gesprek check ik regelmatig bij Peter of hij begrijpt wat de Wmo-consulent vertelt. Het is belangrijk dat hij snapt wat er gezegd wordt. De ene keer begrijpt hij het en de andere keer heb ik uitgelegd wat er precies is gezegd en wat er van hem verwacht wordt.”

Voorbereiding op keukentafelgesprek

Peter: “Ik wist een beetje wat ik kon verwachten tijdens het keukentafelgesprek. Anja en ik hebben het van tevoren voorbereid. Ze vertelde me met wie het gesprek zou zijn, wat ze zou gaan vragen en welke hulp we gingen aanvragen. Dit heeft mij geholpen om niet heel zenuwachtig te zijn voor het gesprek. Hierdoor kon ik beter mijn verhaal doen. Na afloop vroeg Anja wat ik ervan vond en hoe ik me erbij voelde. We hebben het er nog even kort over gehad.”

* Vanwege de privacy zijn de namen en de foto in dit verhaal fictief.