“Siem gaat nu fluitend naar z’n werk”

De 18-jarige Siem woont bij zijn ouders in Breda. Siem heeft een verstandelijke beperking en heeft in het dagelijks leven ondersteuning nodig. Het gezin krijgt onafhankelijke cliëntondersteuning van MEE West-Brabant. Dit is gratis en er is geen verwijsbrief voor nodig. Cliëntondersteuner Paul vertelt hoe hij het gezin geholpen heeft.

Paul vertelt: “Siem is een vrolijke jongen van achttien jaar oud. Hij is spontaan en doet alles met veel enthousiasme. Ondanks zijn verstandelijke beperking, wilde hij niet naar het speciaal onderwijs. Hij ging naar de praktijkschool. Hier kon hij goed meekomen, maar hij was wel snel afgeleid. Ook ging hij vaak met buikpijn naar school. Na de praktijkschool wilde Siem werken. Omdat hij op de praktijkschool zat, gaf het UWV een indicatie banenafspraak. Hierdoor krijgt Siem hulp bij het vinden én houden van betaald werk.

Ouders op achtergrond aanwezig

“Op het eerste gezicht lijkt Siem zelfstandig. Toch krijgt hij veel hulp van zijn ouders, Jaap en Lisanne. Zij zijn op de achtergrond altijd aanwezig, zodat ze kunnen bijspringen wanneer dit nodig is. Dat is best zwaar, vooral naast het hebben van een baan. Jaap werkt overdag en Lisanne werkt ’s avonds. Om de beurt zijn ze er voor Siem.”

Luisteren naar verhaal gezin

Lisanne nam contact op met MEE West-Brabant. Siem werd achttien jaar oud en heeft hierdoor veel minder recht op hulp. Cliëntondersteuner Paul werd aan het gezin gekoppeld. Paul: “Ik heb goed naar het verhaal van Lisanne geluisterd en samen hebben we beschreven welke zorg Siem nodig heeft. Tijdens de gesprekken was Siem erbij. Het was voor mij heel duidelijk dat het gezin extra hulp kon gebruiken.”

Gesprek voorbereiden

“Omdat Siem voortdurend hulp nodig heeft, is een Wlz-indicatie nodig. Wlz staat voor Wet langdurige zorg. Het Centrum Indicatiestelling Zorg beslist of je een Wlz-indicatie krijgt. Er vindt dan een indicatiegesprek plaats om te kijken of er extra hulp nodig is. Het gezin van Siem kreeg ook een gesprek. Dit heb ik samen met Lisanne voorbereid. Tijdens het indicatiegesprek hebben we met voorbeelden laten zien wat voor hulp er nodig is. Waar loopt het gezin tegenaan? Wat gaat niet helemaal lekker?”

"Mede dankzij onze ondersteuning krijgt Siem nu de hulp die hij nodig heeft."

Een baan voor Siem!

Na het gesprek kreeg het gezin de Wlz-indicatie. Er komt extra hulp en Siem kan werken bij een dagbesteding. Omdat duidelijk werd dat Siem zelf geen loon kan verdienen, heb ik Lisanne ook geholpen bij een aanvraag van een Wajong-uitkering. Dit was het gezin niet gelukt zonder de begeleiding en bemiddeling van MEE West-Brabant. Paul vervolgt: “Siem werkt nu in de keuken van een restaurant. Dit is vanuit de Wlz geregeld. Hij heeft het er enorm naar zijn zin, want hij gaat fluitend naar z’n werk! Ook staat hij op de wachtlijst voor een leuke eigen woonplek. Mede dankzij onze ondersteuning krijgt Siem nu de hulp die hij nodig heeft. Daar word ik blij van.”

* Vanwege de privacy zijn de namen en de foto in dit verhaal fictief.