Cliëntverhaal Henry onafhankelijke cliëntondersteuning

Henry wordt begeleid door een jobcoach

Voor mensen met een verstandelijke beperking is het soms lastig een baan te vinden óf te houden. Henry kan daarover meepraten. Hij kreeg hulp van MEE West-Brabant en inmiddels heeft hij een leuke baan en krijgt hij begeleiding van een jobcoach. Wil je weten hoe dat werkt? Lees het verhaal van Henry.

Liselotte is cliëntondersteuner bij MEE West-Brabant. Ze biedt onafhankelijke cliëntondersteuning. Dit is gratis en je hebt er geen verwijzing van de huisarts voor nodig. Liselotte vertelt: “Aan de telefoon spreek ik met Henry. Henry wil graag een nieuwe baan. Hij heeft al vaker een baan gehad, maar daar moest hij steeds weg omdat hij te langzaam werkte en de uitleg van zijn leidinggevende niet goed snapte. Henry heeft een verstandelijke beperking.”

Jobcoach met handige tips en adviezen

“Ik bespreek met Henry de mogelijkheden om een baan te vinden én te houden. Er zijn namelijk verschillende regelingen. Zo kunnen we ervoor zorgen dat de gemeente een gedeelte van zijn salaris betaalt, zodat hij langzamer kan werken zonder dat dit zijn werkgever geld kost. Daarnaast kan er een jobcoach komen. Deze jobcoach helpt Henry op het werk en geeft hem handige tips en adviezen. Hierdoor wordt het makkelijker te snappen wat er van hem wordt verwacht.”

Het UWV besluit dat Henry meer tijd nodig heeft om zijn werk uit te voeren en dat een jobcoach hem goed kan helpen.

Ondersteuning tijdens afspraak UWV

Henry wil gebruikmaken van deze regelingen. Liselotte: “Samen vullen we de papieren in om dit aan te vragen bij het UWV. Het UWV is een organisatie die mensen helpt aan een baan. Henry stuurt de papieren op en een paar dagen later krijgt hij een brief voor het maken van een afspraak. Henry vindt het fijn als ik met hem mee ga naar de afspraak. Ik help hem als hij z’n verhaal vertelt. Het UWV besluit dat Henry meer tijd nodig heeft om zijn werk uit te voeren en dat een jobcoach hem goed kan helpen.”

“Na een paar maanden heeft Henry een leuke en passende baan gevonden en hierbij krijgt hij begeleiding van de jobcoach. Dat gaat heel goed!”

De namen in dit verhaal zijn fictief.