Ik ben blij dat ik kan werken

Jan heeft een licht verstandelijke beperking. Hij heeft moeite om bepaalde dingen te begrijpen en kan zijn administratie moeilijk op orde houden. Na de scheiding van zijn vrouw vorig jaar bereikte Jan een dieptepunt.

‘Bij het wijkteam komt een melding binnen dat Jan uit huis dreigt te worden gezet wegens forse schulden, een huurachterstand en te veel bier drinken. Vanuit de deskundigheid van de betrokken instanties wordt bekeken hoe we Jan kunnen ondersteunen en wordt een vangnet voor hem gecreëerd’, vertelt de MEE-cliëntondersteuner die betrokken is. Jan heeft moeite om zijn leven op de rit te krijgen en te houden. Hij komt in een vicieuze cirkel terecht die hij zelf niet weet te doorbreken.

Eigen regie behouden

Samen met Jan zijn de MEE-cliëntondersteuner en Hans, beiden werkzaam in het wijkteam, gaan kijken naar wat er nodig is om zijn leven weer op de rit te krijgen. Er wordt gestart met gezamenlijke gesprekken waarbij Jan de regie over zijn eigen leven zoveel mogelijk in handen heeft. ‘Gaandeweg besefte ik steeds meer dat ik verantwoordelijk ben voor mijn eigen daden en dat ik andere keuzes moet gaan maken wil ik hier kunnen blijven wonen en om mijn leven weer op orde te krijgen’, vertelt Jan. Door de gesprekken ziet hij in dat hij de enige is die iets kan veranderen aan zijn situatie. ‘Ik dronk op een gegeven moment zoveel. Ik had dit zelf helemaal niet meer door. Sinds ik thuis bijhoudt hoeveel ik drink heb ik er zicht op. Ik ben me er bewust van geworden dat het best veel is ja’, voegt Jan toe. Voor Jan is het van belang dat hij structuur krijgt in zijn leven. Een dagelijks ritme. Hij moet dus op weg geholpen worden naar een baan, zodat hij iets om handen heeft en zich kan richten op zijn werk in plaats van bier drinken.

Met een beetje hulp in mijn dagelijks leven en fijne samenwerking met de experts, heb ik weer grip op wat ik doe.

Samenwerking Wijkteam

Door de samenwerking binnen het wijkteam zijn de lijnen kort en krijgt Jan de juiste ondersteuning om zijn leven weer op de rit te krijgen. Jan: ‘Ik krijg ondersteuning om mijn papieren op orde te houden en ik ben geholpen bij het aanvragen van de juiste uitkering. Er is bewind voering aangevraagd en ik werk vijf ochtenden als vrijwilliger. Ik ben blij dat ik weer aan de slag ben en iets om handen heb. Dit geeft mij een goed gevoel. Het gaat écht goed met me nu. Doordat ik werk, bezig ben en onder de mensen kom heb ik minder behoefte om mijn zorgen weg te drinken. Het is een goede afleiding en zorgt ervoor dat ik met mijn gedachten met andere dingen bezig ben. Ik heb een schema waarop ik bijhoud hoeveel ik drink, dit helpt me om te minderen. Op een gegeven moment zie je niet meer hoe diep je gezonken bent. Je leeft dan zo in je eigen wereld. De cliëntondersteuner van MEE heeft me dit laten inzien en daar ben ik erg blij mee. Ik kan nu de dingen stap voor stap aanpakken.’

Jan heeft veel geleerd van de positieve, humorvolle en betrokken coaching van Hans en de MEE-cliëntondersteuner . ‘Dat dit alles in korte tijd bereikt is werd mogelijk door het samenwerken binnen het wijkteam vanuit verschillende expertises. Hierdoor heeft hij de regie over zijn leven weer terug. Jan heeft een groot gevoel van trots en wij met hem. Hij maakt stappen vooruit en laat echt zien dat hij het anders wil’, aldus de MEE-cliëntondersteuner en Hans.

De namen in dit verhaal zijn fictief.