Cliëntverhaal Tabitha onafhankelijke cliëntondersteuning

Tabitha krijgt alle hulp die ze nodig heeft

Tabitha heeft een verstandelijke beperking. Wanneer haar moeder overlijdt, staat haar leven op z’n kop. Er is niet alleen verdriet, maar er zijn ook allerlei lastige beslissingen. Waar moet Tabitha wonen? En wie helpt haar bij het huishouden, de boodschappen en de administratie? Tabitha en haar zus Janice doen een beroep op MEE West-Brabant. Lees meer.

Merel, cliëntondersteuner bij MEE West-Brabant, vertelt: “Tabitha komt samen met haar zus Janice naar ons spreekuur in Roosendaal. Tabitha vertelt haar verhaal. Ze heeft een verstandelijke beperking, daarom woont ze samen met haar moeder. Twee weken geleden is haar moeder onverwachts overleden. Zij hielp Tabitha bij alles: van administratie en geldzaken tot het huishouden en de boodschappen. Maar dat niet alleen: Tabitha en haar moeder hadden vooral heel veel lol samen.”

Ik luister naar Tabitha en Janice en maak een opsomming van de hulp die ze nodig hebben.

Netwerk rondom Tabitha

“Sinds het overlijden van haar moeder woont Tabitha bij haar zus Janice. Janice weet niet hoe het nu verder moet. Tabitha kan niet alleen wonen: ze is heel bang om alleen te zijn en heeft hulp nodig. Hulp bij het dagelijkse leven”, aldus Merel. MEE West-Brabant biedt onafhankelijke cliëntondersteuning. Dit is gratis en er is geen verwijsbrief van de huisarts nodig. De cliëntondersteuner luistert naar je verhaal en helpt je bij het zoeken van oplossingen. “Ik luister naar Tabitha en Janice en maak een opsomming van de hulp die ze nodig hebben. Ik draag oplossingen aan en maak hierbij zoveel mogelijk gebruik van het netwerk rondom Tabitha.”

Fijne woonplek gevonden

Zo wil Janice haar zus Tabitha op alle mogelijke manieren helpen, maar ze regelt liever niet haar geldzaken. Merel: “In overleg met Janice en Tabitha schakel ik een bewindvoerder in. Dit is iemand die jouw geldzaken gaat regelen. Daarnaast zorgen we dat Tabitha een appartement krijgt met begeleiding bij de dingen die ze moeilijk vindt. Zo krijgt ze alle hulp die ze nodig heeft. Tabitha vindt de begeleiding heel fijn. En hoewel ze haar moeder erg mist, heeft ze nu een fijne woonplek gevonden. Janice komt iedere week op bezoek en samen praten ze dan over hun moeder en doen ze leuke dingen. De zussen zijn erg tevreden met deze oplossing.”

De namen in dit verhaal zijn fictief.