“Ik kreeg de vrijheid om mijzelf te ontwikkelen”

De 23-jarige Mijke was tien maanden lang onderdeel van het studententeam van MEE West-Brabant. Een periode die zij als heel leerzaam en waardevol heeft ervaren. Via een oud-stagiair werd zij enthousiast over de veelzijdigheid en zelfstandigheid die je als student-cliëntondersteuner bij MEE West-Brabant mag ervaren. Inmiddels heeft Mijke zelfs een dienstverband als cliëntondersteuner in opleiding.

Mijke: ‘Ik ben zo blij dat ik voor MEE West-Brabant hebt gekozen. In eerste instantie ging mijn voorkeur uit naar de geestelijke gezondheidszorg, omdat ik psychische problematiek heel interessant vind. Mede door de goede kennismakingsgesprekken, heb ik voor MEE gekozen. Dat voelde zo positief. Achteraf ben ik blij dat ik deze keuze heb gemaakt. De afwisseling en de vrijheid die er wordt gegeven om als stagiair zelf een bepaalde richting op te gaan en om de regie te hebben over je eigen leerproces, hebben mij verrijkt. Daardoor ben ik echt gegroeid tot de professional die ik nu aan het worden ben.

"Ik kon bij iedereen terecht met vragen."

Support van team

De eerste stageweken vond ik best lastig. Ik wist nog niets en mocht meteen mijn eigen agenda beheren. Onderzoeken wat er allemaal speelt in de wijken en meelopen met collega’s. Ik werd warm ontvangen en werd door het team ook meteen als collega in plaats van stagiair gezien. Dan ga je zelf ook ervaren dat het goed te doen is. Al snel ging ik mee naar nieuwe cliënten en mocht ik deeltaken oppakken. Na een paar maanden kreeg ik mijn eigen caseload. Vanaf dat moment ben ik mijzelf echt gaan ontwikkelen. Tijdens het meelopen dacht ik dat ik het allemaal wel wist. Toen ik het zelf ging doen, ervaarde ik dat er nog zoveel te leren was. Dat was ook het moment dat ik de support van het team ging voelen. Ik kon bij iedereen terecht met vragen. Niemand aarzelde om met mij mee te denken.

Verschillende soorten casussen

Kenmerkend aan een stage bij MEE, is de vrijheid om jezelf te ontwikkelen en verschillende soorten casussen op te pakken. Er is ruimte om te onderzoeken welke doelgroep je het meest aanspreekt. Ik merkte dat ik het werken met jongeren met autisme interessant vind. Het zijn vaak jongeren met dezelfde leeftijd als ik heb. Zij lopen tegen dingen aan rondom school en werk. We gaan dan samen onderzoeken waar het op vastloopt en wat zij nodig hebben om verder te kunnen. Dat had ik niet ervaren als ik specifiek voor de geestelijke gezondheidszorg had gekozen.

Werken als cliëntondersteuner in opleiding

Toekomstige stagiaires zou ik willen meegeven ‘Laat je niet afschrikken door de vrijheid die je in het begin krijgt. Stel je er vooral voor open. Laat je ontvangen door het team.’ Als iemand open staat voor ontwikkeling en vanuit zichtzelf leergierig is, dan denk ik dat het wel goed komt.”

Tijdens haar stageperiode heeft Mijke zelf het initiatief genomen om te solliciteren bij MEE West-Brabant. Tijdens het laatste jaar van haar studie Social Work werkt zij ook twintig uur per week als cliëntondersteuner in opleiding. Mijke zegt daarover: “Ik ben heel dankbaar dat ik deze kans krijg. Ik voel mij ontzettend gewaardeerd!”