Verdiepingstraining: Licht verstandelijke beperking en GGZ-problematiek

Mensen met een licht verstandelijke beperking (LVB) hebben drie tot vijf keer vaker een psychische aandoening dan mensen zonder LVB. Als professional is de kans groot dat je in je werk met deze dubbele diagnostiek te maken krijgt.

Verdiepingstraining

Tijdens deze verdiepingstraining bouw je verder op de kennis en vaardigheden die tijdens de training ‘Herkennen van en omgaan met mensen met een licht verstandelijke beperking (LVB)’ aan bod zijn gekomen. Je leert hoe GGZ-problematiek zich bij mensen met een LVB laat zien. Tijdens de training worden de achtergrond, signalen en symptomen vanuit recent onderzoek en de DSM-5 behandeld. Psychopathologie ziet er soms bij mensen met een licht verstandelijke beperking anders uit. Tijdens de training wordt hierbij stilgestaan. Je krijgt tips en handvatten op het gebied van ondersteuning en communicatie bij mensen met deze dubbele diagnostiek.

Voor wie

Deze training is voor iedereen die vanuit zijn beroep of vrijwilligerswerk óf als naaste te maken heeft met kinderen en/of volwassenen met een LVB. Je minimale opleidingsniveau is mbo 4.

Onmisbare voorkennis

Om deze training te kunnen volgen, is goede basiskennis (theorie en praktijk) op het gebied van het herkennen van en omgaan met mensen met een LVB vereist. Is deze basiskennis onvoldoende aanwezig, dan is het noodzakelijk eerst de training ‘Herkennen van en omgaan met mensen met een licht verstandelijke beperking (LVB)’ te volgen.

Resultaat

Na het volgen van deze training:

  • Weet je wat de zes psychodiagnostieken inhouden en hoe deze tot uiting komen;
  • Weet je wat de zes psychodiagnostieken in combinatie met een LVB inhouden en hoe deze tot uiting komen;
  • Weet je wat het kan betekenen om een dubbele diagnose te hebben;
  • Ben je beter in staat te signaleren of er sprake is van een dubbele diagnose;
  • Heb je geoefend met een aantal methodieken die je kan gebruiken in je eigen praktijk;
  • Kun je aansluiting vinden bij iemand met een dubbele diagnose door het toepassen van de omgangstips en methodieken.

In-company maatwerktrajecten

Het is ook mogelijk om deze training in-company te volgen. Wil je weten hoe deze training voor jouw organisatie op maat gemaakt kan worden? Neem dan contact met ons op via opleidingen@meewestbrabant.nl of bel 088 028 27 50.

Totaalprogramma ‘Licht verstandelijke beperking (LVB)’

Je kunt je ook inschrijven voor het totaalprogramma ‘Licht verstandelijke beperking (LVB)’. Je volgt de training ‘Herkennen van en omgaan met mensen met een licht verstandelijke beperking (LVB)’ en de verdiepingstraining ‘Licht verstandelijke beperking (LVB) en GGZ-problematiek’ aansluitend aan elkaar. Hiermee doorloop je het hele programma-aanbod LVB. Je ontvangt ook een korting op het inschrijfgeld.

Inschrijven

Startdatum(s)

do 21 november 2024
do 15 mei 2025

Informatie

Onderwerp:
LVB en GGZ
Niveau:
Mbo4 en Hbo
Type:
Verdiepingstraining
Accreditatie:
7 punten (RP)
6,5 punten (SKJ)
Investering:
€ 225 (ex. BTW)
Locatie:
MEE West-Brabant
Stadionstraat 28
4815 NG Breda

Contact met de MEE Academie

De MEE Academie is elke werkdag bereikbaar van 09.00 tot 17.00 uur.

Aanmelden nieuwsbrief

Volg de MEE Academie